Kulturë

“Anibari” synon të nxisë edhe të shkruarit

Tetë të rinj nga vende të ndryshme janë bërë bashkë në Pejë për të mësuar më shumë sesi të shkruajnë një kritikë për film, por edhe sesi të raportojnë nga një festival. Kjo masterklasë po mbahet në kuadër të edicionit të dhjetë të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit të Animuar.

Olga Bobrowska nga Polonia, e specializuar në fushën e filmit, ia ka vënë synim vetes dhe grupit të saj që brenda gjashtë ditëve të arrijnë të nxjerrin shkrime që vënë në pah punën e Festivalit, por edhe t:e cilat vlerësojnë filmat të cilët janë shfaqur gjatë këtyre ditëve.

Qëllimi i tyre është, po ashtu, që të kuptojnë se çfarë organizate është “Anibari” dhe çfarë ndikimi ka ky festival në shoqëri. Përmes kësaj perspektive, që vjen nga njerëz të cilët nuk janë nga Kosova apo që janë nga Kosova por jo nga qyteti nikoqir i Festivalit, pjesëmarrësit në masterklasë synojnë të zbërthejnë sesi arti mund të përdoret si një mjet për të ndërgjegjësuar shoqërinë. E zëshme për këtë është edhe Bobrowska, e cila tashmë u ka thënë udhëzimet për draftin e parë të punës, që duhet t’ua dorëzojnë pjesëmarrësve. Këto çështje për të cilat ata do të hulumtojnë, kanë ardhur si rezultat i takimit të parë të këtij grupi, të mbajtur të martën në Shkollën e Mesme të Muzikës në Pejë. Bobrowska është kandidate për doktoraturë për Studime Filmi në universitetin “Jagiellonian” të Krakovës dhe është e specializuar në filmat e animuar klasikë kinezë. Ajo është po ashtu drejtoreshë e festivalit dhe bashkëthemeluese e “StopTrik International Film Festival”, që i kushtohet animacionit “stop-motion”. Komentet dhe analizat e saj janë publikuar në revista filmash, siç janë “Kino”, “Ekranu”, “Zippy Frames” dhe “ASIFA Magazine”.

Në mesin e pjesëmarrësve është edhe Aleksandra Sokoloviq nga Serbia. Ajo ka studiuar shkenca politike dhe ka punuar në gazetari.

“Kur kam punuar si gazetare, jam marrë me lajme ditore dhe tema të përditshme, kështu që kjo ishte diçka shumë ndryshe, diçka që kam dashur që të eksperimentoj pasi që asnjëherë nuk jam marrë me kritikë të filmit më parë. Një motivacion i madh për të marrë pjesë”, ka theksuar ajo.

Sokoloviq është duke përcjellë filmat e Festivalit për të cilët më pas do të shkruajë kritikë. Gjithë kjo punë i ka lënë shumë pak kohë për ta parë qytetin e Pejës.

Në mesin e pjesëmarrësve është edhe Kleidi Eski, regjisor animacioni nga Shqipëria. Ai deri tani ka realizuar disa filma me metrazh të shkurtër të animuar si “Romancë moderne” dhe “100 kafe”.

“Shpeshherë është e rëndësishme që të zhvillojmë një perspektivë tjetër të të analizuarit të filmit si medium, në mënyrë që të kuptojmë më mirë edhe profesionin tonë si krijues. Puna që po bëjmë këtu është që po ndjekim disa nga filmat e programit, dhe duke i analizuar e duke shkruar për ta në bazë të disa kritereve dhe aspekteve”, ka thënë ai. Eski, po ashtu, ka realizuar edhe videoklipe me animacion për këngëtarë të ndryshëm, si për këngëtaren e njohur Elina Duni. Së fundi ai është duke punuar edhe në një film të ri të animuar. Punës së krijimit do t’i rikthehet përsëri pas kësaj aventure në gazetari në kuadër të “Anibarit”.

Mungesa e kritikës së filmit, por edhe e kritikës së artit pamor e të teatrit, disa herë është cilësuar si pikë e dobët që ndikon edhe në zhvillimin e këtyre zhanreve në përgjithësi.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 100
  “Through Arts We Rise” në kohë pandemie kthen vëmendjen për të pastrehëtNë fillim të këtij viti artistja Alketa Xhafa-Mripa kishte themeluar një organizatë për të adresuar çështjet shoqërore nëpërmjet artit. E kishte titulluar “Through Arts We Rise” (Përmes artit ne lartësohemi). Këtë muaj artistja që jeton në Londër i është përveshur punës. Përmes kësaj organizate ka hapur thirrjen e parë për…
  Tags: të, që, në, për
 • 100
  Të qëndrosh besnikZoti do t’u japë një vizion më të fuqishëm  atyre që janë besnikë me atë gjë  që Ai u ka ngarkuar në këto momente. Bibla na mëson se Zoti shpërblen shërbyesit e Tij besnikë: Dhe zoti i tij i tha: “Të lumtë, shërbëtor i mirë dhe besnik; ti u tregove…
  Tags: të, që, në, për
 • 100
  Animatorët e rinj bashkohen për mesazhe vetëdijesuese në kohë pandemieDisa shtëpi me ngjyrë të kaltër, mbi to zemra të verdha dhe mbishkrimi “rri n’shpi” ngjyrë qielli, janë disa nga elementet që animatorja e re Lira Gjikolli i ka bërë bashkë në animacionin e saj 14-sekondash. Videoja e saj është e para e publikuar në rrjete sociale të martën, nga…
  Tags: të, në, që, për
 • 100
  Shpëtimi i skulpturave të Çavdarbashës në dorë të ekspertëve vendorëKërkesës së shtruar qysh më 2013 për të shpëtuar veprat e skulptorit Agim Çavdarbasha – skulpturat që kaherë kanë nisur të shkatërrohen në oborrin e galerisë-muze në Çagllavicë – Ministria e Kulturës do t’i përgjigjet duke angazhuar ekspertë të institucioneve të veta. Ky institucion ka paralajmëruar që më së largu…
  Tags: të, në, për, që
 • 100
  Ministria e Kulturës synon që bartja në Prizren të nisë në korrikMinistria e Kulturës planifikon që gjatë muajit korrik, një pjesë e kabinetit të ministrit të bartet në Prizren. Për të marrë epilog kjo çështje pritet që së shpejti Komuna e Prizrenit dhe Ministria e Kulturës të nënshkruajnë një marrëveshje për shfrytëzimin e objekteve që i janë ndarë MKRS-së në qytetin…
  Tags: të, që, në, për
Comments