Kulturë

“Baca” i jep folklorit ngjyrat e muzikës jazz

Me veshje kombëtare, Shaqir Hoti u ngjit në skenën e “Lumbardhit”. Një nga një prezantoi instrumentet e tij. Por në skenë nuk ishte i vetëm.

Jazz-muzikantët e njohur kosovarë, pianisti Ilir Bajri, kitaristi Armend Xhaferi dhe bateristi Nesim Maxhuni, ishin aty, shkruan sot “Koha Ditore”. Në këtë formë, muzika tradicionale shqipe u gërshetua me tinguj të jazzit për të krijuar një bashkëdyzim muzikor ku e vjetra shkrihet me të renë.

Si përfundim u realizua një koncert i veçantë. Shaqir Hoti, që për shumëkënd njihet si baca Shaqë, është muzikant i njohur kosovar, i cili tërë jetën ia dedikoi punimit e studimit të instrumenteve burimore, e në veçanti okarinës ilire. Prandaj edhe koncerti u quajt “Baca”.

Për bacën Shaqë, koncerti i së hënës në Prizren, ishte një lloj rikthimi i tij në qytetin e vjetër, të cilit këtu e gjashtë dekada më parë, ia kishte mësyrë në këmbë vetëm për të shkuar në shkollë të muzikës.

Këtë rrugëtim të tij jetësor, por edhe muzikor e shpalosi falë iniciativës së Bajrit. Ai një nga një shpalosi tingujt e ndryshëm që di të luajë me instrumentet që vetë i ka punuar. Publiku pati rastin të dëgjojë se si tingëllon okarina, gajdja e fyelli i shokës.

Këto ritme tradicionale që erdhën nën interpretimin e Hotit tingëlluan ndryshe me gërshetimin e baterisë, herë pianos e herë sintit dhe kitarës.

Koncerti është organizuar në kuadër të programit për ruajtjen e trashëgimisë jomateriale kulturore të Iniciativës Kosovare për Stabilitet (IKS). Kjo nuk ka qenë hera e parë që baca Shaqë u bashkua në një projekt të tillë me muzikë jazz…

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 83
  Origami, arti i palosjes së fletëve që shpeshherë asociohet me kulturën japoneze, në Prishtinë ka marrë formë tjetër. Një autobus i përmasave shumë më të mëdha sesa një origami i zakonshëm do të shërbejë si mjet transportues për ata që duan të “udhëtojnë” me të nëpër qytet. Kjo metaforë lidhet…
  Tags: të, në, që, për, si, një
 • 82
  Për 48 orë imazhi i një shteti të izoluar u përmbys. Dua Lipa e Action Bronson gërshetuan duart për ta lartësuar shqiponjën në një skenë gjigante. Kënduan në shtëpi për t’ia vënë themelet e festivalit të titulluar sipas një lagjeje në kryeqytet. Nëpërmjet tyre bota e pa një tjetër Prishtinë…
  Tags: të, në, një, që, për
 • 81
  Fondacioni Biberaj përmes një njoftimi bën të ditur mbështetjen me 2.5 milionë dollarë amerikanë të programit MIP të Fondacionit Shqiptaro-Amerikan të Zhvillimit, për të ndihmuar profesionistët shqiptarë që synojnë të ndjekin studime pasuniversitare në Shtetet e Bashkuara. Fondacioni Biberaj, i themeluar dy vjet më parë, në 50-vjetorin e vendosjes së…
  Tags: të, në, për
 • 81
  Shtete anëtare të Bashkimit Evropian kërkojnë që të përfshihen në fazën përfundimtare të dialogut mes Kosovës e Serbisë i cili do të çonte në një marrëveshje ligjërisht obliguese për një normalizim zë plotë të marrëdhënieve, ka mësuar Radio Evropa e Lirë, edicioni në gjuhën serbe. Siç kanë thënë burimet evropiane,…
  Tags: të, në, për, që
 • 81
  Para se të flasim për secilin veç e veç, duhet theksuar fakti se janë të rralla edhe në botën me qytetërim të lartë, kur anëtarët e një familjeje hyn së bashku me historinë e lëvizjes kombëtare të një populli, siç është rasti me familjen e Qeriazëve. Prof. Dr. NEBI DERVISHI…
  Tags: të, në, për
Comments