LAJMET E FUNDIT

Cilat janë tri pikat strategjike të SHBA-së për Ballkanin

Pikat kryesore të Strategjisë së SHBA-së për Ballkanin janë: Prania e përhershme ushtarake në juglindje të Europës, pajtimi historik me Serbinë dhe roli ndërmjetës i SHBA-së ndërmjet Beogradit e Prishtinës, thotë Damir Marushiq, njëri nga autorët e Strategjisë, transmeton Koha.net.

Ai thekson se administrata e presidentit amerikan Donald Trump është e fokusuar në Baltik, ku kërcënimi i Rusisë është shumë i madh e pastaj në Ballkanin Perëndimor, ku “ndikimi i Moskë është shumë toksik”.

Në bisedë për rel, Marushiq thotë se nga Serbia kërkohet që të pushojë së luajturi pa pushim ndërmjet Rusisë e Perëndimit, por të bëjë zgjidhje e t’i bashkohet Perëndimit dhe pastaj SHBA-ja do të bisedojë për “pajtimin historik” me Serbinë.

Marushiq ka nënvizuar se autorët e studimit vlerësojnë se qytetarët e Serbisë më shumë janë të kthyer nga Perëndimi dhe se Serbia është ende po bën lojë me Moskën.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 88
  Para se të flasim për secilin veç e veç, duhet theksuar fakti se janë të rralla edhe në botën me qytetërim të lartë, kur anëtarët e një familjeje hyn së bashku me historinë e lëvizjes kombëtare të një populli, siç është rasti me familjen e Qeriazëve. Prof. Dr. NEBI DERVISHI…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 82
  Festimet e sotme në Kosovë me rastin e 10 vjetorit të pavarësisë, në mënyrë të pashmangshme na sjellin në mend përpjekjet e mëdha që çuan deri te kjo ngjarje. Në këto përpjekje, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tjerë perëndimorë luajtën një rol vendimtar. Më 24 mars 1999, aleanca ushtarake…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 70
  Mbase ju jeni si unë dhe gruaja ime Barbara. Shumë kohë para se të martoheshim menduam se çfarë do të ishte martesa. Ne sollëm me vete pritjet tona, të cilat shkaktuan zhgënjim në martesën tonë. Ndonjëherë çiftet martohen pa ditur çfarë të presin dhe sigurisht habiten kur zbulojnë se nuk e…
  Tags: të, në
 • 65
  Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike alarmon për nivelet e larta të ndotjes së ajrit në Kosovë e veçmas në Prishtinë. Në sezonin e dimrit, qyteti i Prishtinës është zhytur në smog që paraqet ndotje të kombinuar të ajrit me gazra dhe aerosole, i cili vërehet gjithandej. Sipas të dhënave të…
  Tags: të, dhe, në
 • 65
  Sulmin e gjerë që e kishte ndërmarrë Serbia në Drenicë për të zhdukur Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës e koncentroi në Prekaz, në zemrën dhe kokën e UÇK-së duke i bërë asaj një rrethim të hekurt. Ajo që do të ndodhë në fillimet e marsit të vitit 1998 do të jetë…
  Tags: të, dhe, në
Comments