Kulturë

Figura e papërsëritshme e roleve epike të valleve shqiptare

Dasmat në Tiranë e kishin kalitur në valle si fëmijë. E hapat do të niste t’i hidhte me përpikëri në Ansamblin Popullor, që ishte themeluar si institucion profesional më 1957. Shpejt do të bëhej ndër figurat qendrore të Ansamblit. “E kisha dhunti të bija në sy. Isha shumë i gjallë”, do të rrëfente ai në vitin 2017, pas gjysmë shekulli në skenë. Për shumëkë është figurë e papërsëritshme. Ai vdiq të dielën në Tiranë

Nuk ishte më shtathedhuri ndër kolegë, por ndër më shtatplotët e valleve shqiptare. Dasmat në Tiranë e kishin kalitur në valle si fëmijë. E hapat do të niste t’i hidhte me përpikëri në Ansamblin Popullor, që ishte themeluar si institucion profesional më 1957. Shpejt do të bëhej ndër figurat qendrore të Ansamblit.

“E kisha dhunti të bija në sy. Isha shumë i gjallë”, do të rrëfente ai në vitin 2017, pas gjysmë shekulli në skenë. 

Sa herë që përmendet Ansambli Popullor i Shqipërisë, midis profesionistëve të artit, ndër emrat e parë që zë vend në këto biseda është Besim Zekthi. Për shumëkë është figurë e papërsëritshme. Ai vdiq të dielën në Tiranë. Ishte 84 vjeç. Për botën profesionale, Zekthi paraqiste profesionistin që buronte nga një talent i lindur. E për udhëheqësit e institucioneve, një prej diplomatëve më të zotë të promovimit të kulturës shqiptare në botë. © KOHA.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 96
  Me “besa-besë” para 121 vitesh filloi punimet Lidhja e PejësNë fund të shekullit 19-të tokat e banuara me shqiptarë u vunë përsëri në rrezik kur fqinjët ballkanikë të shqiptarëve filluan aktivisht të ndeshen për të marrë pjesë nga territori i Maqedonisë, kontest që do të shpinte drejt Luftërave Ballkanike. Territori i Kontestueshëm përfshinte edhe katër vilajetet shqiptare. Patriotët shqiptar…
  Tags: të, në
 • 95
  95 vjet nga vrasja e Luigj GurakuqitLuigj Gurakuqi ishte veprimtar i çështjes kombëtare, hartues dhe nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet, arsimtar, tekstolog, gjuhëtar, diplomat, deputet dhe Hero i Popullit shqiptar. Ai shkroi deklaratën e Pavarësisë së Shqipërisë. Dora e tij shkroi alfabetin e miratuar nga Kongresi i Manastirit. Është një nga personalitetet më…
  Tags: të, në
 • 94
  5 çelësa se si të thyejmë skllavërinë nga mëkati në jetën tonëJa ku janë pesë çelësa se si të thyejmë skllavërinë nga mëkati në jetën tonë. Agjërimi Një mik përgjegjës Mik lutje I qëndrueshëm në Fjalë… Agjërimi Profeti Isaia, duke shkruar për agjërimin e duhur dhe duke e krahasuar me arsyet e gabuara për agjërim (Isaia 58:3-5), shkroi, “Agjërimi që më…
  Tags: të, në, që
 • 93
  Mënyra të thjeshta për t'u ndier më mirëSiç kemi dëgjuar të thuhet, lumturia është një udhëtim jo një destinacion. Të gjithë ne jemi të ndryshëm. Ne vijmë nga vende e rrethana të ndryshme dhe kemi interes për gjëra  që janë të ndryshme. Por ka diçka universale, që e kërkojmë të gjithë, pavarësisht se cilët jemi, ajo është…
  Tags: të, që, në
 • 93
  “Ato që do të marr me vete”.Fjalët e fundit të Steve Jobs janë një “këmbanë” për të gjithë Zoti na ka bërë në një mënyrë, ne mund të ndiejmë dashurinë në zemrën e secilit prej nesh, dhe jo iluzionet e ngritura prej famës apo parasë, si ata që bëra në jetën time. Ata iluzione unë nuk…
  Tags: të, në, që
Comments