Kulturë

Figurat e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit – mësim edhe për të sotmen

Portrete figurash të njohura të historisë shqiptare e fotografi që përjetësojnë ngjarjet që vulosën fatin e shqiptarëve janë bërë tok në ekspozitën “Personalitetet e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit”, të përgatitur nga Parim Kosova. Pos që nëpërmjet saj shpaloset vendosmëria për rizgjim kombëtar, ekspozita është vlerësuar edhe si një thirrje që jehon edhe për të sotmen me zërin kundër copëtimit të tokave shqiptare

Fotografitë e portretet e udhëheqësve dhe veprimtarëve të Lidhjes së Prizrenit të mërkurën kanë kthyer prapa në kohë të pranishmit në oborrin e këtij kompleksi muzeor, teksa janë rikujtuar një nga një figurat e ndritura të kombit shqiptar. Me rastin e shënimit të 142-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, në këtë hapësirë është hapur ekspozita tematike “Personalitetet e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit” e përgatitur nga Parim Kosova.

Drejtori i Qendrës Rajonale të Trashëgimisë Kulturore në Prizren, Samir Hoxha, ka theksuar se ky organizim paraqet një kontribut të punonjësve të kësaj qendre që janë mbështetur edhe nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve për nderimin e figurave të rëndësishme historike.

“Lidhja Shqiptare e Prizrenit pati një rëndësi të madhe në historinë e popullit shqiptar. Jehona e madhe që ajo kishte për kohën i dha një shtytje të re Lëvizjes Kombëtare, duke ushtruar ndikim të madh në të gjitha luftërat e mëvonshme për liri dhe pavarësi, e deri tek lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”, ka thënë Hoxha. © KOHA.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 98
  95 vjet nga vrasja e Luigj GurakuqitLuigj Gurakuqi ishte veprimtar i çështjes kombëtare, hartues dhe nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet, arsimtar, tekstolog, gjuhëtar, diplomat, deputet dhe Hero i Popullit shqiptar. Ai shkroi deklaratën e Pavarësisë së Shqipërisë. Dora e tij shkroi alfabetin e miratuar nga Kongresi i Manastirit. Është një nga personalitetet më…
  Tags: të, në
 • 98
  Me “besa-besë” para 121 vitesh filloi punimet Lidhja e PejësNë fund të shekullit 19-të tokat e banuara me shqiptarë u vunë përsëri në rrezik kur fqinjët ballkanikë të shqiptarëve filluan aktivisht të ndeshen për të marrë pjesë nga territori i Maqedonisë, kontest që do të shpinte drejt Luftërave Ballkanike. Territori i Kontestueshëm përfshinte edhe katër vilajetet shqiptare. Patriotët shqiptar…
  Tags: të, në
 • 96
  Dy karrige edhe sot mbetën bosh!Mësues me gjithnjë e më pak nxënës! Fenomeni i migrimit ka prekur ndërkohë sistemin arsimor në Kosovë. Por dëmtimi i arsimit pengon transformimin e Kosovës, ngrenë zërin ekspertët. Edhe dy karrige të tjera do të mbeten bosh në një klasë të shkollës së mesme të ulët "4 Prilli”, në fshatin…
  Tags: të, në
 • 95
  Politizimi i bordeve në Kosovë çon ndërmarrjet drejt falimentimitPolitizimi i bordeve të ndërmarrjeve publike, po shihet si një prej faktorëve që po i çon këto ndërmarrje drejt procesit të falimentimit. Përfaqësues të shoqërisë civile të cilët kanë realizuar hulumtime për emërimet në këto pozita, thonë se një dukuri e tillë i ka përcjellë të gjitha qeveritë e deritashme…
  Tags: të, në
 • 95
  Ushqyerja është e rëndësishmeNe vazhdimisht në ditët e sotme shpërqendrohemi dhe  nxitojmë të bëjmë gjëra të tjera ndërsa hamë. Kërkimet kanë treguar se problemet me shëndetin, dhembja dhe ankthi, e madje edhe depresioni  mund të vijnë për shkak se ne nuk i bëjmë më gjërat gjatë ditës duke u dhënë rëndësinë e duhur.…
  Tags: të, në
Comments