Mesazh

Historia e Krishtlindjes

Krishtlindja është si një festë e shenjtë fetare dhe një fenomen global kulturor dhe komercial. Për dy mijëvjeçarë, njerëzit në mbarë botën e kanë vëzhguar atë me tradita dhe praktika të cilat janë të natyrës fetare dhe sekulare. Të krishterët festojnë Ditën e Krishtlindjeve si përvjetorin e lindjes së Jezusit të Nazaretit, një udhëheqës shpirtëror, mësimet e të cilave formojnë bazën e fesë së tyre.

Zakonet popullore përfshijnë shkëmbimin e dhuratave, dekorimin e pemëve të Krishtlindjeve, pjesëmarrjen në kishë, ndarjen e ngrënies me familjen dhe miqtë dhe, sigurisht. 25 dhjetori – Dita e Krishtlindjeve – ka qenë një festë federale në Shtetet e Bashkuara që nga viti 1870. Në Skandinavi, norvegjez festoi Yule nga 21 dhjetori, solstiku dimëror, deri në janar. Në njohjen e kthimit të diellit, baballarët dhe djemtë do të sillnin në shtëpi shkrime të mëdha, të cilat ata do të vunë zjarrin. Njerëzit do të festonin derisa të digjej logi, i cili mund të zgjasë deri në 12 ditë. Norvegjezja besonte se çdo shkëndijë nga zjarri përfaqësonte një derr apo viç të ri që do të lindte gjatë vitit të ardhshëm. Fundi i dhjetorit ishte një kohë e përkryer për festime në shumicën e zonave të Evropës. Në atë kohë të vitit, shumica e kafshëve u therën në mënyrë që ata të mos duhej të ushqeheshin gjatë dimrit.

Për shumë, ishte koha e vetme e vitit kur ata kishin një furnizim me mish të freskët. Përveç kësaj, shumica e verës dhe birrës bërë gjatë vitit u fermentuar në fund dhe gati për të pirë. Në Gjermani, njerëzit nderuan zotin pagan Oden gjatë pushimit të dimrit të mesëm. Gjermanët u tmerruan nga Odeni, pasi besonin se ai bënte fluturime nate nëpër qiell për të vëzhguar popullin e tij dhe pastaj vendoste se kush do të përparonte ose do të vdiste. Për shkak të pranisë së tij, shumë njerëz zgjodhën të qëndronin brenda.  Në Romë, ku dimrat nuk ishin aq të ashpër sa ato në veri, Saturnalia – një festë në nder të Saturnit, perëndisë së bujqësisë – u festua. Duke filluar nga java që solli solsticin e dimrit dhe duke vazhduar për një muaj të plotë, Saturnalia ishte një kohë hedoniste, kur ushqimi dhe pijet ishin të shumta dhe rendi shoqëror romak u kthye me kokë poshtë. Për një muaj, skllevërit do të bëheshin zotërinj. Fshatarët ishin në krye të qytetit. Bizneset dhe shkollat u mbyllën në mënyrë që të gjithë të mund të bashkoheshin në argëtim. Gjithashtu rreth kohës së solsticit të dimrit, romakët vunë re Juvenalia, një festë që nderonte fëmijët e Romës. Përveç kësaj, anëtarët e klasave të sipërme shpesh festoi ditëlindjen e Mithras, perëndisë së diellit të pamposhtur, më 25 dhjetor. Besohet se Mithra, një zot i mitur, lindi nga një shkëmb. Për disa romakë, ditëlindja e Mithrës ishte dita më e shenjtë e vitit.

Në vitet e hershme të krishterimit, Pashkët ishin festat kryesore; lindja e Jezusit nuk u festua. Në shekullin e katërt, zyrtarët e kishës vendosën të krijonin lindjen e Jezusit si një festë. Për fat të keq, Bibla nuk përmend datën për lindjen e tij (një fakt që Puritans më vonë vuri në dukje në mënyrë që të mohonte legjitimitetin e kremtimit). Ndonëse disa dëshmi sugjerojnë se lindja e tij mund të ketë ndodhur në pranverë (pse barinjtë do të lindnin në mes të dimrit?), Papa Julius I zgjodhi 25 dhjetor. Besohet se kisha zgjodhi këtë datë në përpjekje për të miratuar dhe thithin traditat e festivalit Pagan Saturnalia. Së pari u quajt Festa e Lindjes, porosia u përhap në Egjipt me 432 dhe në Angli deri në fund të shekullit të gjashtë. Deri në fund të shekullit të tetë, festimi i Krishtlindjes ishte përhapur deri në Skandinavi. Sot, në kishat ortodokse greke dhe ruse, Krishtlindja festohet 13 ditë pas datës 25, e cila gjithashtu quhet edhe Epifania ose Dita e Tre Mbretërve. Kjo është dita kur besohet se të tre njerëzit e mençur më në fund e gjetën Jezusin në grazhd.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 100
  Pemët e Krishtlindjes janë bërë një simbol mbarëbotëror për paqen dhe gëzimin e mirë. Ata janë në qendër të një prej tubimeve më të mëdha të familjes të vitit. Dhe fetë e të gjitha formave dhe madhësive e shndërrojnë atë si diçka shpirtërore dhe kuptimplote për besimet e tyre. Ndërsa…
  Tags: të, dhe, një, në
 • 92
  Unë do të jem 71 këtë Krishtlindje, kështu që ka pasur shumë Krishtlindje, disa të mrekullueshme, disa të trishtuara dhe, si me shumicën e familjeve, disa katastrofike. Megjithatë, gjithmonë ka qenë një kohë e mrekullueshme për mua. Por Krishtlindja më e mirë ndonjëherë ishte ajo që festuam më 2 janar…
  Tags: të, dhe, në
 • 92
  Zoti si Bariu i Madh, gjithnjë kërkon delen e humbur; Si Zoti i shtëpisë, është në kërkim të monedhës së humbur; Ndërsa si një At, Ai pret dhe nuk kërkon asgjë… Sigurisht, nga pozicioni i Atit, Ai i njeh të gjithë bijtë e Tij. Durimi i Tij pret, ndërsa hiri…
  Tags: të, në, dhe
 • 85
  Duhet të bëjmë çmos dhe është një ndër prioritetet e vitit 2018, që të bëhet ristrukturimi i ndërmarrjeve publike në mënyrë që të paktën t’i eliminojmë humbjet dhe nëse s’ka fitim, të paktën të mos jenë barrë e buxhetit të Kosovës.
  Tags: të, dhe, në
 • 84
  Kjo analizë, prezanton një vlerësim të transparencës buxhetore të komunave në Kosovë duke e analizuar legjislacionin dhe gjendjen reale dhe duke i renditur komunat në bazë të performancës më të mire.
  Tags: të, në, dhe, një
Comments