LAJMET E FUNDIT

Institucionet e kulturës në grevë, pezullohen programet

Për herë të dytë një shfaqje në Teatrin Kombëtar të Kosovës është anuluar si shkak i grevës së aktorëve. Përderisa në tetor të vitit të kaluar në skenë nuk është vënë siç ishte planifikuar shfaqja “Bordel Ballkan”, as këtë të mërkurë nuk u dha premiera e parë e planifikuar për programin e vjeshtës. Ndonëse kanë përfunduar përgatitjet për shfaqjen “Kopshti i vishnjave” të Ilir Bokshit, greva e nisur nga artistët ka bërë që dyert e teatrit të mbyllen për publikun. E përveç aktorëve të Teatrit Kombëtar, kësaj radhe rritje rrogash kërkojnë edhe artistët e institucioneve të tjera të kulturës. Këshilli organizativ sindikal i tri institucioneve vartëse të Ministrisë së Kulturës, ansambli kombëtar i këngëve dhe valleve “Shota”, Filarmonia e Kosovës dhe Teatri Kombëtar i Kosovës, ka thirrur një konferencë të jashtëzakonshme për medie gjatë ditës së mërkurë shkruan sot gazeta “Zëri”.

Në këtë konferencë, ku u paraqitën Besnik Grajçevci, përfaqësues i komitetit artistik të ansamblit “Shota”, Shkëlzen Veseli, përfaqësues sindikal i TTK-së dhe Alban Feka, përfaqësues sindikal nga Filarmonía e Kosovës, bënë të ditur se që nga ai moment ata po hyjnë në grevë duke pezulluar kështu mbajtjen e aktivitetet të planifikuar në kalendarët përkatës deri në ngritjen e premtuar të pagave bazë. “Për sot kemi paralajmëruar këtë konferencë për shtyp t’ju njoftuar se cilët do të jenë hapat tanë sindikalë me të cilët do të veprojmë më tutje karshi kërkesave tona”, u shpreh Grajçevci.

Ndërsa aktori Veseli në emër të këtij këshilli sindikal me një deklaratë zyrtare iu drejtua ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit Kujtim Gashit duke përmendur arsyet e kësaj greve dhe duke folur më gjerësisht për hapat konkretë që do të ndërmerren.

Veseli u shpreh se greva vjen si rezultat i gjendjes së rëndë dhe neglizhencës së performuesve të artit tash e 19 vjet nga ana e Ministrisë së Kulturës së Kosovës, Kuvendit dhe Qeverisë së Kosovës për mungesën e mbrojtjes institucionale dhe ligjore, me theks të veçantë për kategorinë e performuesve të artit dhe punëtorëve tekniko-artistikë. Ai po ashtu përshkroi procesin e gjatë, i cili ende nuk është përmbyllur, prej kërkesës për këtë ngritje të pagave, deri te miratimi i rregullores e deri te punimi i konceptdokumentit.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 98
  Para se të flasim për secilin veç e veç, duhet theksuar fakti se janë të rralla edhe në botën me qytetërim të lartë, kur anëtarët e një familjeje hyn së bashku me historinë e lëvizjes kombëtare të një populli, siç është rasti me familjen e Qeriazëve. Prof. Dr. NEBI DERVISHI…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 98
  Kongresi i Manastirit, Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor deri më 22 nëntor të vitit 1908 në Manastir, në qendrën e atëhershme të Vilajetit për përcaktimin e alfabetit të gjuhës shqipe. Gjendja gjatë zhvillimit te letërsisë shqipe ishin hartuar…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 95
  Sot mbushen 614 vjet nga lindja e Heroit të kombit Gjergj Kastriotit-Skënderbeut - figura më e shquar në historinë e shqiptarëve, i cili njihet si themelues i shtetit mesjetar-shqiptar. Ai u lind më 6 maj të vitit 1405 dhe vdiq më 17 janar 1468. Ishte djali më i vogël i…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 94
  E shtunë, 16 shkurt 2019 09:00 Deklarata e Pavarësisë Nisja e Deklaratës së Pavarësisë nga objekti i Qeverisë së Republikës së Kosovës, për në 7 qendrat kryesore të Republikës së Kosovës: Prishtinë, Mitrovicë, Pejë, Prizren, Gjilan, Gjakovë, Ferizaj Shënim: Nisja e Deklaratave përcillet në mënyrë ceremoniale nga Garda Shtetërore, ku…
  Tags: të, në, dhe, së
 • 94
  Vdekja e Jezusit është ndër ngjarjet më të përfolura ndonjëherë, si dhe një ndër faktet historike më fascinuese. Madje edhe kritikët më të mëdhenj e pohojnë se vdekja e Jezusit në duart e ushtarëve romakë është një fakt i padiskutueshëm historik. Por pse u dënua Jezusi nga Nazareti me vdekje?…
  Tags: të, dhe, për
Comments