Kulturë

Kongresi i Manastirit − betejë për identitet kulturor e nacional

Holli midis dy amfiteatrove të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, “Pjetër Bogdani” ofron një ecje nëpër 112 vjet të Abetares shqipe. I gjithë koleksioni i abetareve që gjendet në Bibliotekën Kombëtare është ekspozuar nën titullin “Abetarja shqipe (1906-2018 – ilustrime dhe tipografi”.

Ekspozita është hapur në kuadër të konferencës shkencore “Lumo Skendo dhe themelimi i revistës “Diturija”, që është mbajtur të martën në BKK. Nën organizimin e institucionit më të lartë bibliotekar në Kosovë, Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë dhe fondacionit arsimor humanitar, “Alsar”, konferenca është mbajtur në shënim të 110-vjetorit të Kongresit të Manastirit, i njohur edhe si Kongresi i Alfabetit. Në këtë ceremoni është promovuar edhe botimi anastatik i revistës “Diturija” (1909-1929).

Në hapje të Konferencës, drejtori i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, Fazli Gajraku, ka thënë se katalogu i Abetares shqipe, i cili është botuar në shenjë të 110-vjetorit të Kongresit të Manastirit i referohet informacionit bibliografik të botimeve që janë në fondin e Bibliotekës Kombëtare të Kosovës.

Kryetari i fondacionit “Alsar”, Mehdi Gurra, ka thënë se Mid’hat Frashëri, i cili themeloi revistën, do të bëhej pjesë e historisë shqiptare si Frashërit e të tjerë, duke dhënë më tepër dritë mbi emrin që mbante.

Kanë folur edhe zëvendësministrja e Kulturës, Leonora Morina-Bunjaku, drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, Persida Asllani, ndërsa pas hapjes së Konferencës kanë ligjëruar akademik Sabri Hamiti, Persida Asllani, Agron Gjekmarkaj dhe David Hosaflook”/Shaban Maxharraj

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 92
  Më 23 tetor 1891 u çel në Korçë shkolla e parë shqipe për vajza. Në kushtet e ndjekjeve nga qeveria osmane, hapja e saj u bë në saje të pasaportës së huaj që mbante themeluesi i saj Gjerasim Qiriazi. Qysh në vitin e parë numri i nxënëseve u rrit në…
  Tags: të, në
 • 92
  Politizimi i bordeve të ndërmarrjeve publike, po shihet si një prej faktorëve që po i çon këto ndërmarrje drejt procesit të falimentimit. Përfaqësues të shoqërisë civile të cilët kanë realizuar hulumtime për emërimet në këto pozita, thonë se një dukuri e tillë i ka përcjellë të gjitha qeveritë e deritashme…
  Tags: të, në
 • 91
  Ne vazhdimisht në ditët e sotme shpërqendrohemi dhe  nxitojmë të bëjmë gjëra të tjera ndërsa hamë. Kërkimet kanë treguar se problemet me shëndetin, dhembja dhe ankthi, e madje edhe depresioni  mund të vijnë për shkak se ne nuk i bëjmë më gjërat gjatë ditës duke u dhënë rëndësinë e duhur.…
  Tags: të, në
 • 90
  Partitë opozitare në Kosovë insistojnë që presidenti Hashim Thaçi të mos jetë në krye të procesit të dialogut me Serbinë, tani kur po afrohet edhe faza finale e tij. Sipas opozitës, Kuvendi është organi më i lartë, i cili duhet të vendosë për këtë çështje. Vetëm pasi që Thaçi të…
  Tags: të, në
 • 89
  Në kuadër të programit special të edicionit të 9-të të Festivalit të filmit të animuar Anibar, ju sjellim prezantimin e regjisores Luce Grosejan nga Franca, e cila do të prezantojë lidhur me temën “Vizioni i femrës për seksin në animacion”. Kinemaja, interneti, gjegjësisht bota në të cilën jetojmë, ka mbuluar…
  Tags: në, të
Comments