Kulturë

Kullat që i rezistuan luftës, po shemben në liri

Para 23 vitesh në Prekaz ishin masakruar 59 anëtarët e familjes Jashari, kurse sot kullat e tyre gjenden në një gjendje të masakruar  e në rrezik për shembje në mungesë të kujdesit institucional.

Mungesa e implementimit të një projekti të konservimit dhe restaurimit të Kompleksit Memorial  “Adem Jashari” në Prekaz të Skenderajit ka bërë që muret e objekteve kulturore dhe historike të kullave të familjes Jashari të jenë skaj shembjes.

Arkitektja dhe zyrtarja e Këshilllit të  Kosovës për Trashëgimi Kulturore Argjenda Kojqini, thotë se kullat janë në gjendje kritike dhe se nëse nuk merren masat e duhura ekzistenca e tyre është në rrezik.

Sipas saj, gjendja ekzistuese e objektit është në gjendje kritike duke filluar nga degradimet fiziko-mekanike, biologjike, kimike si çarje të thella të mureve, pranim të lagështisë, dëmtim të suvatimit e të konstruksionit të  kulmit.

“Të gjitha këto dëmtime të elementeve konstruktive të objektit në bashkëveprim me ndryshimet klimatike mund të dërgojnë edhe në dëmtimin më të madh të objektit. Larg saj mundet të jetë edhe më fatal edhe në rrëzimin komplet të objektit” tha Kojçini.

Projekti për ruajtjen e kompleksit memorial është çështje e cila ka kaluar në duart e të gjitha qeverive që kanë qenë në pushtet por që ende nuk është implementuar nga asnjë nga ato.

Drejtori i Agjensisë për Menaxhimin e Komplekseve Memoriale Bislim Zogaj tha se e gjithë kompetenca për këtë memorial i takon Komitetetit Ndëministror në krye me zëvendëskryeministrin në detyrë Besnik Tahiri.

Sipas tij, kompetencat për hartimin e një projekti, ndërtimit dhe përzgjedhjes së kompanisë për projektin i takojnë Komitetit e pas kësaj kompetencat i kalojnë Agjencisë.

Pas rrëzimit të Qeverisë, kompetencat për Kompleksin në fjalë nuk i takojnë askujt.

Zogaj i cili është edhe anëtar i Komitetit mendon që ky projekt ka mundësi që të fillojë në vjeshtë të këtij viti. Dhe sipas tij, nëse nuk merren sa më shpejt masa për renovimin e kompleksit ka gjasa që kullat e familjes Jashari të përfundojnë me shembje.

“Realisht rreziku është gjithmonë është menduar që ai improvizim i konservimit është bërë për një kohë të shkurtër për një ose dy vite dhe është mrekullia e Zotit që këto kulla kanë qëndruar deri tash dhe rreziku është permanent. Dhashtë Zoti mos të ketë ndonjë dridhje të lehtë se ato kulla do rrënoheshin.”

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 97
  Taulant Mehmeti merr çmim në SHBA, akordohet për albumin e dytë“Pathways To Jazz”, prej se u themelua gjashtë vjet më parë, e kishte të qartë qëllimin e vet: mbështetjen e jazz-muzikantëve në mënyrë që ky zhanër të lulëzojë edhe në vitet në vazhdim e muzika të mbetet e qasshme për të gjithë. Sivjet, kjo organizatë misionin e vet do ta…
  Tags: të, në, për, që, kulturë
 • 95
  Albumi i Ermonela Jahos merr çmimin që cilësohet “Oscar” në muzikë klasike“Anima Rara” i sopranos Jaho është konfirmuar si vepër e jashtëzakonshme, duke triumfuar në kategorinë e muzikës vokale në International Classical Music Awards, që, siç shkruhet në ueb-faqen zyrtare të çmimeve, konsiderohet “Oscar” në fushën e incizimeve të muzikës klasike Në pesë muaj e fundit, sa herë që është diskutuar…
  Tags: të, në, që, kulturë
 • 95
  Teatri në prag të rinovimit të gjashtë midis sezonit të punësElektrikja, ujësjellësi, rrjeti i kanalizimit, sanitaria, disa punë demoluese dhe suvatimi janë ndërhyrjet që planifikohet të bëhen këtë vit në ndërtesën e Teatrit Kombëtar të Kosovës. Nëpërmjet një kontrate në vlerë prej 38 mijë e 600 eurosh, Ministria e Kulturës synon që të përmirësojë kushtet në objektin e institucionit më…
  Tags: të, në, që, kulturë
 • 95
  “Zgjoi” nëpër botë me rrëfimin e gruas nga Krusha e MadheShpjegimi më i thjeshtë do të ishte ky: Një regjisore dëgjon rrëfimin e gruas nga Krusha e Madhe, burri i së cilës është ende në listën e të pagjeturve nga lufta e fundit në Kosovë, e shndërron atë në skenar, skenari bëhet film dhe godet me të parën, në konkurrencë…
  Tags: të, që, në, kulturë
 • 94
  Filmat e Kosovës në Trieste prekin emigrimin dhe temat socialeFestivali i Filmit në Trieste ka publikuar programin e tij për edicionin e 32-të. Ai që njihet si vendtakimi më i rëndësishëm italian me kinematë e Evropës Qendrore dhe asaj Lindore, ka përfshirë filma që janë realizuar në bazë të novelave që u rezistuan viteve, shpërfaqin grackat e shoqërisë, vuajtjet…
  Tags: të, në, për, që, është, kulturë
Comments