Kulturë

Meliza Krasniqi promovon veprën për Musine Kokalarin, shkrimtaren e parë shqiptare

“Nuk kam nevojë që të jem komuniste për ta dashur vendin tim! Unë mendoj ndryshe nga ju, por unë e dua vendin tim. Ju po më dënoni për idetë e mia. Unë nuk kërkoj falje, sepse unë nuk kam bërë asnjë faj!”. Pas këtyre fjalëve, Musine Kokalari nuk mund t’i shpëtonte dënimit të sistemit të Enver Hoxhës.

Më 23 janar të vitit 1946, ajo u arrestua nga forcat e Mbrojtjes së Popullit, e gjyqi e dënoi me 20 vjet heqje lirie.

As torturat e vazhdueshme gjatë kohës së burgut, nuk ia ndryshuan pikëpamjet.

Musine Kokalari ishte njëra ndër themelueset e Partisë Socialdemokrate.

Në vitin 1961, e nxorën nga burgu dhe e internuan në Rrëshen, ku dhe doli në pension me gjysmë page. Në vitin 1981, u sëmur nga kanceri dhe më vonë vdiq.

Historia e disidentes së burgosur, e internuar nga diktatura, është një histori e dhimbjes së një shpirti të pamposhtur rilindës që sfidonte vdekjen, raporton “Express” i KTV-së.

Sot në 103-vjetorin e lindjes së saj, Meliza Krasniqi në pesë kapituj ka studiuar jetën e veprimtarinë letrare të Musine Kokalarit.

Aty janë përmbledhur elemente letrare dhe etnografike të shkrimtares, ndërsa paraqet edhe dimensionin politik që shpërfaq qasjen e saj antikomuniste.

Ky libër nga recensentët u vlerësua si një kontribut i çmuar i letërsisë shqipe, ku autorja shtron pyetje dhe jep përgjigje.

Tituj të veprave të Musine Kokalarit janë “Seç më thotë nëna plakë”, “Rreth vatrës”, “Sa u tund jeta” .

Në 1993, Kokalari u shpall pas vdekjes “Martir i Demokracisë” nga Presidenti Sali Berisha dhe një shkollë në Tiranë tani mban emrin e saj. © KOHA.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 85
  Kontributi i familjes Qiriazi ne ngritjen e vetëdijes kombëtarePara se të flasim për secilin veç e veç, duhet theksuar fakti se janë të rralla edhe në botën me qytetërim të lartë, kur anëtarët e një familjeje hyn së bashku me historinë e lëvizjes kombëtare të një populli, siç është rasti me familjen e Qeriazëve. Prof. Dr. NEBI DERVISHI…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 83
  Kongresi i Manastirit, i vitit 1908 ishte Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipeKongresi i Manastirit, Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor deri më 22 nëntor të vitit 1908 në Manastir, në qendrën e atëhershme të Vilajetit për përcaktimin e alfabetit të gjuhës shqipe. Gjendja gjatë zhvillimit te letërsisë shqipe ishin hartuar…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 82
  Me “besa-besë” para 121 vitesh filloi punimet Lidhja e PejësNë fund të shekullit 19-të tokat e banuara me shqiptarë u vunë përsëri në rrezik kur fqinjët ballkanikë të shqiptarëve filluan aktivisht të ndeshen për të marrë pjesë nga territori i Maqedonisë, kontest që do të shpinte drejt Luftërave Ballkanike. Territori i Kontestueshëm përfshinte edhe katër vilajetet shqiptare. Patriotët shqiptar…
  Tags: të, në
 • 80
  95 vjet nga vrasja e Luigj GurakuqitLuigj Gurakuqi ishte veprimtar i çështjes kombëtare, hartues dhe nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet, arsimtar, tekstolog, gjuhëtar, diplomat, deputet dhe Hero i Popullit shqiptar. Ai shkroi deklaratën e Pavarësisë së Shqipërisë. Dora e tij shkroi alfabetin e miratuar nga Kongresi i Manastirit. Është një nga personalitetet më…
  Tags: të, në
 • 79
  Çfarë po i thotë Zoti botës përmes Coronavirusit?Kjo ishte tema e tre programeve që u regjistruan kësaj jave në valët e Radio 7. Këtu janë disa pyetje dhe përgjigje nga programet. Ju lutemi merrni kohë për të shikuar këto vargje dhe t'i lexoni ato me zë të lartë për të përfituar për veten dhe familjen tuaj. Zoti…
  Tags: të, dhe, në
Comments