Kulturë

Pashoja-Myftiu riboton librin për refugjatët

Libri “Refugjatë në qiellin e ri” është libri i ribotuar i autores Ganimete Pashoja-Myftiu, i cili u promovua në Bibliotekën Kombëtare në Prishtinë. Libër ky që përmban rrëfime të refugjatëve të Kosovës në lidhje me bombardimet e NATO-s, duke u përshkruar ajo që ka ndodhur në Kosovë, 20 vjet më parë.

Autorja e librit ka thënë se promovimi i librit aq sa ka për qëllim rikujtimin e librit që është botuar për herë të parë në vitin 2002 dhe është shkruar në Amerikë para 18 vjetësh, aq ka për qëllim ndriçimin e kujtimeve të thella që ne kolektivisht i kemi përjetuar. “Unë mendoj se edhe ne në Kosovë duhet ta bëjmë këtë punë kolosale për ta dokumentuar historinë tonë dhe për t’i treguar gjeneratave të ardhshme shkallën e flijimit me të cilën kemi ardhur në këtë pikë ku jemi sot”, tha Pashoja- Myftiu, e cila tutje ka thënë se ne jemi peng i traumave të shtresuara dhe të trashëguara me traumën madhore që na ka goditur para 20 vjetësh.

“Kur dikush më thotë se jemi në gjumë unë e refuzoj kategorikisht. Ne nuk jemi në gjumë, ne jemi në komë, ne ende po presim shërimin minimal që do të na mundësojë t’i hapim sytë dhe tek pastaj të na hapet gradualisht mundësia të tregojmë rrëfimin tonë të plotë, sepse pa rrëfim të traumës nuk ka shërim”, tha në fjalën e saj autorja.

Dëshminë e saj për audiencën e ndau veterania e arsimit Ajtene Pllana, e cila në atë kohë ishte duke qëndruar në SHBA. E sipas saj, ata që ishin larg Kosovës vetëm me kilometra e kanë përjetuar shumë rëndë situatën e krijuar. Duke u përballur çdo ditë me atë se dikush tregonte diçka që ju kishte ndodhur në familje, në shtëpi, në lagje, në fshat e gjithandej. “Nipi im Rroni në atë kohë shtatëvjeçar ishte anëtar i korit të fëmijëve në Metropolit të Operave në Nju-Jork dhe një ditë gjatë provave kishte qarë, dirigjentja e kishte pyetur se pse po qante dhe ai i kishte thënë se atje në Kosovë po luftojnë dhe prindërit e mi janë nga Kosova, kishte thënë ai. Dirigjentja për ta vërtetuar i kishte telefonuar bijës sime Teutës dhe kishte kuptuar se me të vërtetë janë nga Kosova. Kurse të nesërmen te dera e hyrjes ishte vendosur një kuti për të mbledhur ndihma për Kosovën”, evokon kujtimet dëshmitarja që është pjesë e librit.

Rrëfimet e tyre për 24 marsin i ndanë edhe Flora Durmishi e Rreze Xhaferi.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 92
  Para se të flasim për secilin veç e veç, duhet theksuar fakti se janë të rralla edhe në botën me qytetërim të lartë, kur anëtarët e një familjeje hyn së bashku me historinë e lëvizjes kombëtare të një populli, siç është rasti me familjen e Qeriazëve. Prof. Dr. NEBI DERVISHI…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 90
  Kongresi i Manastirit, Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor deri më 22 nëntor të vitit 1908 në Manastir, në qendrën e atëhershme të Vilajetit për përcaktimin e alfabetit të gjuhës shqipe. Gjendja gjatë zhvillimit te letërsisë shqipe ishin hartuar…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 88
  Pas hapjes në Muzeun Kombëtar të Kosovës, më 4 prill, ekspozita “Sikur Hana” nga Zgjim Zyba e Die Morina ka vazhduar rrugëtimin e saj në “vendlindje”, Suharekë. Kjo ekspozitë – që shpërfaq zërin e padëgjuar të grave përmes Salë Zybës, e cila tregon historinë inspiruese të Lokës Hanë (Hanë Zybës)…
  Tags: të, në, që, se, për, ka, dhe
 • 88
  Fiton çmimin shkencor për “Shqipëria e rigjetur”, profesoresha italiane shprehet se është befasuar që në 1300-n Shqipëria ishte një shtet i madh në Adriatik. Studiuesja e njohur italiane, Lucia Nadin, ka qenë e entuziazmuar ditën e djeshme, pasi u shpall fituesja e çmimit shkencor për Gjergj Kastriotin – Skënderbeun dhe…
  Tags: të, në, që, për, dhe
 • 87
  Në fund të shekullit 19-të tokat e banuara me shqiptarë u vunë përsëri në rrezik kur fqinjët ballkanikë të shqiptarëve filluan aktivisht të ndeshen për të marrë pjesë nga territori i Maqedonisë, kontest që do të shpinte drejt Luftërave Ballkanike. Territori i Kontestueshëm përfshinte edhe katër vilajetet shqiptare. Patriotët shqiptar…
  Tags: të, në
Comments