Kulturë

Promovohet “Qytetet e Ilirisë”, udhëpërshkrim nga Gani Mehmetaj për gjurmët e vendbanimeve shqiptare

Hierarkia shtetërore dhe veprimtaria e objekteve monumentale e njëzet e tre qyteteve ilire është shpalosur në udhëpërshkrimin e publicistit Gani Mehemetaj, vepër kjo që u promovua në bibliotekën “Pjetër Bogdani”.

I vendosur në rolin e cicëronit, publicisti Mehmetaj, në vëllimin më të ri letrar, ka sjellë gjurmët e njëzet e tre vendbanimeve shqiptare që kanë vazhdimësi nga parahistoria, antika, mesjeta e deri në ditët e sotme.

Gjatë dy vjetëve të fundit, drejtori i “Kosova filmit” ka udhëtuar në “qytetet ilire”, ku ka përmbledhur kronika të para dymijë vjetëve, rrëfime të vendasve dhe ilustrime me fotografi, raporton “Express” i KTV-së.

Ngjarjet që tregohen në veprën e Mehmetajt, konsiderohen se tejkalojnë parametrat e një studimi historik.

Përshkrimi i qyteteve në këtë libër nis nga Gjakova, Nishi dhe zbret në Pazarin e ri, Artanë, Ulpianë, Rudinë e Prizren, Shkodër dhe Guci.

Në promovimin e librit u përmend edhe fakti se Gani Mehmetaj, ditë më parë, mori kërcënime serioze për shkak të qëndrimeve të tij politike.

Sidoqoftë, Mehmetaj, me këtë vëllim, u tha se prezanton peshën kulturore të popullit të lashtë të Gadishullit Ballkanik. © KOHA.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 94
  Me “besa-besë” para 121 vitesh filloi punimet Lidhja e PejësNë fund të shekullit 19-të tokat e banuara me shqiptarë u vunë përsëri në rrezik kur fqinjët ballkanikë të shqiptarëve filluan aktivisht të ndeshen për të marrë pjesë nga territori i Maqedonisë, kontest që do të shpinte drejt Luftërave Ballkanike. Territori i Kontestueshëm përfshinte edhe katër vilajetet shqiptare. Patriotët shqiptar…
  Tags: të, në
 • 93
  Halimi – profesori që avancoi frankofoninë në KosovëMe një shkollim solid në Sorbonë të Francës, profesor Halit Halimi është vlerësuar për angazhimin e tij shumëvjeçar në Departamentin e Gjuhës dhe të Letërsisë Frënge, si dhe për studimet e shumta në fushën e fonetikës, leksikologjisë dhe përkthimeve. Profesor që përcolli breza të tërë studentësh e doktorantësh të frëngjishtes,…
  Tags: të, në, dhe, ka
 • 93
  Çfarë po i thotë Zoti botës përmes Coronavirusit?Kjo ishte tema e tre programeve që u regjistruan kësaj jave në valët e Radio 7. Këtu janë disa pyetje dhe përgjigje nga programet. Ju lutemi merrni kohë për të shikuar këto vargje dhe t'i lexoni ato me zë të lartë për të përfituar për veten dhe familjen tuaj. Zoti…
  Tags: të, dhe, në
 • 93
  95 vjet nga vrasja e Luigj GurakuqitLuigj Gurakuqi ishte veprimtar i çështjes kombëtare, hartues dhe nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet, arsimtar, tekstolog, gjuhëtar, diplomat, deputet dhe Hero i Popullit shqiptar. Ai shkroi deklaratën e Pavarësisë së Shqipërisë. Dora e tij shkroi alfabetin e miratuar nga Kongresi i Manastirit. Është një nga personalitetet më…
  Tags: të, në
 • 91
  Mesazh i festës së Pashkës “Unë jam Ringjallja dhe Jeta”Pastor Femi Cakolli Kryetar i Kishës Protestante Ungjillore të Kosovës Në judaizëm Pashka nënkupton  kalimin. Fjala hebreje pashcah dmth. kalim, kursim. Me të kalue ty! Me të kursye ty! Me kalue prej skllavërisë në liri; prej territ në dritë; prej fiseve në një komb; me e kalua vetveten, shkretëtirën dhe…
  Tags: të, në, dhe, që
Comments