LAJMET E FUNDIT

Rritet vetëdijesimi për shëndetin oral te fëmijët

Në Ditën ndërkombëtare të Shëndetit Oral, Organizata për Arsim, Shkencë dhe Shëndetësi “KISCOMS“, në Kosovë realizoi ecjen e tretë me radhë, “Dhëmbë të shëndoshë, fëmijë të lumtur” që ka për qëllim informimin e fëmijëve-nxënësve mbi rëndësinë e shëndetit oral (shëndetit të dhëmbëve dhe të gojës).Me këtë rast stomatologu Xheladin Ujkani tha se qëllimi i këtij aktiviteti është vetëdijesimi përkitazi me rëndësinë e ruajtjes së dhëmbëve dhe në përgjithësi higjienës së gojës.
Ai tha se këtë aktivitet e ushtrojmë qe 5 vjet nëpër shkollat vendore.Ai bëri të ditur se krahasim me pesë vjetët paraprake është rrit vetëdijesimi tek prindërit dhe fëmijët, sa i përket mbajtjes së higjienës së gojës e cila ndikon në ruajtjen e dhëmbëve, por edhe të shëndetin oral.

“Gjatë gjithë kohës jemi në lëvizje në baza ditore javore mujore me institucionet parashkollore ku bashkërisht më fëmijët diskutojmë në mënyrën e pastrimit të dhëmbëve për ushqimet e shëndetshme për dhëmbët”, tha ai
Dita Botërore e Shëndetit të Gojës e vendosur nga Federata Dentare Botërore(FDI),organizohet çdo vit më datë 20 mars.Kjo ditë synon të rrisë ndërgjegjësimin, si dhe të tregojë rëndësinë e madhe që ka shëndeti oral në shëndetin e përgjithshëm dhe mirë qenien. Higjiena e mirë e gojës është shumë e rëndësishme pasi ajo favorizon një shëndet të mirë.Fillimisht Federata Dentare Botërore në Kongresin Botëror Dentar( AËDC),të mbajtur në vitin 2007 në Dubai, vendosi datën 12 shtator dhe deri ne fund të vitit 2012 kjo datë njihej si Dita Botërore e Shëndetit të Gojës. Këtë vit Federata Dentare Botëror e vendosi ndryshimin e kësaj date duke përcaktuar datën 20 mars.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 88
  Qeveria ka miratuar Strategjinë për reformën e Menaxhimit të Financave Publike për vitet 2016-2020 dhe Planit të Veprimit për zbatimin e Strategjisë. Strategjia, siç u tha në mbledhjen e Qeverisë së Kosovës, synon arritjen e menaxhimit të shëndoshë financiar duke përmirësuar sistemet që sigurojnë disiplinë fiskale, efikasitet funksional dhe alokim…
  Tags: të, për, në, së, dhe
 • 88
  Kryeministri Isa Mustafa, gjatë pjesëmarrjes në Samitin e Investimeve të Ballkanit Perëndimor, të organizuar nga BERZH, ka prezantuar mundësitë dhe potencialet e Kosovës për investitorët e huaj. Kryeministri Mustafa, në Samitin e rëndësishëm që po mbahet në Londër, e ku ishin të pranishëm edhe kryeministrat e Shqipërisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Kroacisë, Maqedonisë,…
  Tags: të, në, dhe, për
 • 85
  Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, z. Arsim Bajrami ka pritur sot ministrin e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë të Hungarisë, Peter Szijjarto, me të cilin ka biseduar për thellimin e bashkëpunimit në arsim ndërmjet dy vendeve përmes promovimit të mobilitetit në arsimin e lartë. Në këtë drejtim, ministrat Bajrami…
  Tags: të, në, për, dhe
 • 85
  Ministri i Financave Avdullah Hoti priti sot në takim Presidentin e BERZH-it Suma Chakrabarti. Në këtë takim u bisedua për kontributin, marrëdhënie e mira ndërmjet Kosovës dhe BERZH-it si dhe vazhdimin e bashkëpunimit financiar ndërmjet dy institucioneve me theks të veçantë për implementimin e projekteve të cilat ndikojnë në zhvillimin…
  Tags: të, për, në, dhe
 • 85
  Brenda pak ditësh, më 1 Prill, do të hyj në fuqi Marrëveshja për Stabilizim Asociim ndërmjet  Bashkimit Evropian dhe Republikës së Kosovës. Presim që së bashku me bashkë-nënshkruesin tonë, Komisionerin Hahn ta organizojmë një ngjarje për të shënuar këtë arritje të përbashkët brenda këtij muaji. Kjo marrëveshje është kulmi i…
  Tags: të, në, dhe
Comments