Kulturë

“Shota” rrezikon vazhdimësinë në mungesë të gjeneratës së re

Janë gjithsej 22 kandidatë nga 75 konkurrentë, të vlerësuar maksimalisht për të nisur kursin për vallëzim. Sa i përket këndimit, nga 20 që i kanë hyrë garës, pikët më të larta i kanë arritur 11 prej tyre. E për instrumentistë, komisionit vlerësues ia kanë mbushur mendjen 2 nga 6 sa kishin konkurruar.

Në fillim të shkurtit për dy ditë krejt fëmijët e të rinjtë i janë nënshtruar audicionit. Por ende nuk dihet se kur do të nisin mësimet në atë që është planifikuar të quhet “Akademia e të rinjve” në ansamblin kombëtar të këngëve dhe valleve “Shota”. Menaxhmenti i këtij institucioni në mënyrë që të mos lejojë thellimin e krizës sa i përket kuadrit profesional të Ansamblit, qysh në fund të vitit të kaluar e kishte planifikuar edhe në buxhet themelimin e “Akademisë së të rinjve” për këtë vit. Për këtë edhe kishte hapur konkursin në janar.

 

Por Ministria e Kulturës nuk e ka përkrahur këtë nismë. Kishin kërkuar 19 mijë e 20 euro për pagesën e gjashtë profesorëve, që planifikohet të angazhohen. Por “Shotës” tash i duhet që për këtë kurs trevjeçar të marrë licencë nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë.

“Kemi qenë në Ministrinë e Arsimit dhe ata na i kanë dhënë disa udhëzime për kërkesën që duhet bërë”, ka thënë drejtori i përgjithshëm i “Shotës”, Shefqet Gjocaj. Kjo kërkesë do të shkojë nëpërmjet Ministrisë së Kulturës.

Sikurse Gjocaj, ashtu edhe udhëheqësi artistik i Ansamblit, Ylber Asllanaj, “Akademinë e të rinjve” e sheh si përpjekje që “Shota” të ketë vazhdimësi.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 100
  Ministria e Kulturës synon që bartja në Prizren të nisë në korrikMinistria e Kulturës planifikon që gjatë muajit korrik, një pjesë e kabinetit të ministrit të bartet në Prizren. Për të marrë epilog kjo çështje pritet që së shpejti Komuna e Prizrenit dhe Ministria e Kulturës të nënshkruajnë një marrëveshje për shfrytëzimin e objekteve që i janë ndarë MKRS-së në qytetin…
  Tags: të, që, në, për
 • 100
  Shpëtimi i skulpturave të Çavdarbashës në dorë të ekspertëve vendorëKërkesës së shtruar qysh më 2013 për të shpëtuar veprat e skulptorit Agim Çavdarbasha – skulpturat që kaherë kanë nisur të shkatërrohen në oborrin e galerisë-muze në Çagllavicë – Ministria e Kulturës do t’i përgjigjet duke angazhuar ekspertë të institucioneve të veta. Ky institucion ka paralajmëruar që më së largu…
  Tags: të, në, për, që
 • 100
  “Anibari” synon të nxisë edhe të shkruaritTetë të rinj nga vende të ndryshme janë bërë bashkë në Pejë për të mësuar më shumë sesi të shkruajnë një kritikë për film, por edhe sesi të raportojnë nga një festival. Kjo masterklasë po mbahet në kuadër të edicionit të dhjetë të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit të Animuar. Olga…
  Tags: të, në, që, për
 • 100
  “Nëntor i ftohtë” – fitues i dyfishtë në “South East European Film Festival”“South East European Film Festival” dekadën e tij të parë e ka shënuar më ndryshe në krahasim me vitet e tjera, është mbajtur online. Në këtë edicion të pazakontë, filmi nga Kosova “Nëntor i ftohtë”, që flet për vitet ’90, mori çmimin për aktoren më të mirë (Adriana Matoshi) dhe…
  Tags: të, në, që, për
 • 100
  Animatorët e rinj bashkohen për mesazhe vetëdijesuese në kohë pandemieDisa shtëpi me ngjyrë të kaltër, mbi to zemra të verdha dhe mbishkrimi “rri n’shpi” ngjyrë qielli, janë disa nga elementet që animatorja e re Lira Gjikolli i ka bërë bashkë në animacionin e saj 14-sekondash. Videoja e saj është e para e publikuar në rrjete sociale të martën, nga…
  Tags: të, në, që, për
Comments