Mesazh

Vështroni për nga burimi i Qytetit të Përjetshëm

Zoti si Bariu i Madh, gjithnjë kërkon delen e humbur; Si Zoti i shtëpisë, është në kërkim të monedhës së humbur; Ndërsa si një At, Ai pret dhe nuk kërkon asgjë… Sigurisht, nga pozicioni i Atit, Ai i njeh të gjithë bijtë e Tij. Durimi i Tij pret, ndërsa hiri vepron. “Zemra ime ngashërohet brenda meje, dhemshuria ime ndizet e tëra.” Hosea 11:8b

Hiri i Zotit është gjithnjë në veprim. Askush s’mund t’i vendosë kufij hirit. Brenda shtëpisë, hiri shkrin akujt e legalizmit fetar, ndërsa jashtë në tokën e largët të mëkatit ai zgjon kujtimet e mirësisë dhe ngrohtësinë e përqafimeve të Atit. Njëlloj si biri plangprishës në rrugën jashtë shtëpisë, shpesh përpiqemi të krijojmë një identitet të ndryshëm nga ai i familjes. Kjo rrugë, është një e tatëpjetë që kalon përmes shtegut të braktisjes dhe mohimit, përmbysjes dhe boshatisjes së vlerave dhe përpjekjes për t’u rimbushur me vlera të tjera dhe gatishmërinë për t’iu adoptuar një jete tjetër. Por pasi koha kalon dhe plangprishësi endet të gjejë burime të reja në menyrë që të sigurojë ekzistencën e tij, përballet me realitetin e pashpresë të kësaj bote. Prezantimi i vërtetë me botën ndodh pasi burimet e të mirave kanë shterur, miqtë pakësohen dhe mungesës materiale i shtohet ajo shpirtërore. Uria dhe vetmia duket se janë instrumente të cilat hiri përdor, të rizgjojë në zemrën e plangprishësit kujtimet e ëmbla në shtëpinë e atit. Pa më të voglin dyshim që hiri zgjon shpresën dhe dëshirën e kthimit në shtëpi. Shën Agustini flet për njeriun i cili jeton larg në shkretëtirën e kësaj jete dhe që aty ai sheh për nga qyteti i përjetshëm duke shpresuar në krahun e Zotit. “Shpirti i njeriut do të shpresojë nën hijen e krahëve të Tu; ata do të dehen me plotësinë e shtëpisë tënde dhe në përroin e kënaqësive të tua do t’i japësh të pijnë, sepse në ty është burimi i jetës dhe në dritën tênde ne shohim dritën. Më takoni me një njeri në dashuri, ai e kupton përse e kam fjalën. Më takoni me një njeri që ka etje, një të uritur, një person fare larg në këtë shkretëtirë i cili është i etur dhe vështron për nga burimi i qytetit të përjetshem. Këtë njeri më jepni, ai e kupton çfarë flas.”

“Le t’i afrohemi, pra, me guxim fronit të hirit, që të marrim mëshirë e të gjejmë hir, për të pasur ndihmë në kohë nevoje.” Hebrenjve 4:16

Një lutje:

Zot mbulona me hirin tënd kur jemi brenda shtëpisë, mos lejo që zemra jonë të gjejë siguri diku tjetër veçse në dorën tënde. Shkriji akujt e legalizmit dhe mos lejo farën e hipokrizisë të hedhë rrënjë në ne. Ndihmona të kërkojmë vullnetin tënd dhe jo lartësimin që vjen prej njeriut. Mos na e kurse hirin, në momentet e rrëmbimit prej joshjeve të lakmisë dhe mos lejo dëshirat e paperëndishme të ngjizin mëkatin në ne. Jepna hirin kur jemi larg dhe mos lejo të harrojmë shijimin e mirësisë dhe plotësinë e të jetuarit në dritë. Ti je Bariu i Mirë, Zoti i Grigjës dhe Ati ynë. Dorëzohemi tek ty, në hirin dhe mirësinë tënde. –  Akil Pano

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 100
  Shfaqja operistike “Carmen”, që do të ngjitet me premierë në Tiranë, me regji të Gëzim Myshketës, ka të përfshirë edhe aktoren e madhe shqiptare Tinka Kurti, shkruan KultPlus. Mirëpo,pas disa problemeve shëndetësore të aktores Kurti, e cila tashmë është e shtrirë edhe në spital, kjo shfaqje gjithsesi do të ketë…
  Tags: të, në, dhe
 • 100
  Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike alarmon për nivelet e larta të ndotjes së ajrit në Kosovë e veçmas në Prishtinë. Në sezonin e dimrit, qyteti i Prishtinës është zhytur në smog që paraqet ndotje të kombinuar të ajrit me gazra dhe aerosole, i cili vërehet gjithandej. Sipas të dhënave të…
  Tags: të, dhe, në
 • 100
  Gjatë ditës se sotme deputetët bashkë me ministrin e Inovacionit, Besim Beqaj kanë zhvilluar një takim në Senat me përfaqësues të lartë të Senatit dhe të Shteteve nga Evropa Juglindore, në të cilin takim është diskutuar lidhur me sfidat e shteteve të Ballkanit Perëndimor dhe thellimin e bashkëpunimit me Senatin…
  Tags: të, në, dhe
 • 100
  Sulmin e gjerë që e kishte ndërmarrë Serbia në Drenicë për të zhdukur Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës e koncentroi në Prekaz, në zemrën dhe kokën e UÇK-së duke i bërë asaj një rrethim të hekurt. Ajo që do të ndodhë në fillimet e marsit të vitit 1998 do të jetë…
  Tags: të, dhe, në
 • 100
  Unë do të jem 71 këtë Krishtlindje, kështu që ka pasur shumë Krishtlindje, disa të mrekullueshme, disa të trishtuara dhe, si me shumicën e familjeve, disa katastrofike. Megjithatë, gjithmonë ka qenë një kohë e mrekullueshme për mua. Por Krishtlindja më e mirë ndonjëherë ishte ajo që festuam më 2 janar…
  Tags: të, dhe, në
Comments