Mesazh

3 udhëzime për t’u përballur efektivisht me stresin nga Dr. Harold Sala

Tensioni në vetvete, nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe. Kujtoni, violina ka bukurinë e tingullit, për shkak të tensionit të telave, ndërsa harku i përshkon butësisht ata; por tesioni i madh, do t’i këpusë telat.

Në thelb, ka tre reagime ndaj stresit në jetën e sotme. I pari është shpërfillja e stresit. Prapëseprapë, shpërfillja e stresit nuk është e dobishme dhe po kështu, edhe shpërfillja e shenjave të tij të acarimit dhe irritimit, që janë sinjale të problemeve. Shumë njerëz përpiqen ta anashkalojnë tensionin, njësoj sikur sistemi i tyre vepron nën abuzim. Këta janë ata njerëz që, kur ju ecni një hap pas tyre, thonë: “Nuk duhet të më trembësh kështu.”

Disa të tjerë përpiqen ta shmangin tensionin. Është urtësi të thuash “jo”, kur e kuptoni se, duke marrë më shumë përgjegjësi, vetëm se do ta shtoni tensionin, duke u përfshirë në aktivitete që e largojnë mendjen tuaj nga problemi i drejtpërdrejtë.

Më e mira, gjithsesi, është të përballeni me tensionin. Unë do të doja t’ju jepja të paktën tre mënyra, për t’u përballur efektivisht me stresin.

Udhëzimi #1:  Përballuni me stresin duke e vënë jetën në perspektivë. A ia vlen aq shumë ajo që që ju streson, sa të toleroni këtë shkallë stresi? Pyeteni veten: “Çfarë ndryshimi do të bëjë kjo, pas 100 vitesh? Apo pas 10 vitesh?” Ka mundësi që të jeni duke e mbivlerësuar rëndësinë e shqetësimit tuaj. Sa herë që unë jam i privilegjuar të eci përmes rrënojave të Romës apo Athinës së lashtë, apo të eci nën hijen e piramidave të Egjiptit, gjithmonë ndalem dhe reflektoj mbi gjërat që më kanë shqetësuar shumë. Në njëfarë mënyre, në qetësinë e atyre rrënojave të lashta, shpirti im thërret: “Nuk ia vlen gjithë ky tension, për këtë problem.”

Udhëzimi #2:  Përballuni me tensionin tuaj, duke u ushtruar fizikisht. Ky është një nga gabimet tanë modernë. Kur ju uleni në tryezë, apo shkoni në punë dhe nuk bëni më shumë se dhjetë-dymbëshjetë hapa në orë, muskujt do të tensionohen. Tensioni pra, është reagimi normal. Edhe sikur vetëm pak minuta ushtrime fizikë, do t’ju çlodhin dhe mendja juaj do të jetë shumë më e qartë. Ushtrimet fizikë kanë një efekt terapeutik, që e tejkalon ndihmën e qetësuesve që merrni, në shumicën e rasteve.

Udhëzimi #3:  Mësoni t’i besoni Perëndisë në vështirësitë tuaja dhe t’i lini problemet në dorën e Tij. Kjo është e vështirë dhe pikërisht në këtë pikë, ne shpesh dështojmë. Ne themi se besojmë në fuqinë e lutjes dhe përsëri, e shqetësojmë veten dhe e kthejmë në toptha të vegjël nervorë. Ulçera në stomak, shqetësimet me zemrën dhe hipertensioni, bëhen tregues të besimit tonë, apo të mungesës së tij. A jeni përpjekur ta kuptoni madhështinë e Perëndisë? Apo Ai është vetëm një koncept që nuk e ka pushtuar kurrë zemrën dhe jetën tuaj? Nëse jeni të krishterë, mësoni të pranoni fjalët e Shkrimeve që thonë: “…(Perëndia i) vepron të gjitha sipas këshillës së vullnetit të tij.” (Efesianëve 1:11, KJV).  “Dhe ne e dimë se të gjitha gjëra bashkëveprojnë për të mirë për ata që e duan Perëndinë, për ata që janë të thirrur sipas qëllimit të tij.” (Romakëve 8:28).

Duke mësuar t’i besojmë Perëndisë si Perëndi, do të thyejmë zakonin e tensionit dhe do të arrijmë të kuptojmë se ne jemi fëmijët e Tij. Kur jeni të tensionuar, largohuni nga dritat e qytetit dhe uluni e shihni yjet në qiell. Kujtoni se ata njihen me ata emra që njiheshin edhe shekuj më parë. Kujtoni fjalët e Psalmit 147:4 që na thonë se Perëndia i thërret yjet me emër, përmes madhështisë së pushtetit të Tij. Tani, thuajini vetes: “Nëse Perëndia mund të kontrollojë botën tonë—nëse Ai mund të zgjerojë qiejt—atëherë me siguri mund të më ndihmojë për problemet që kam.” Po, ju mund ta thyeni zakonin e tensionit, para se ai t’ju thyejë ju.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 100
  Zot, ti je burimi im!Përmbushja dhe kënaqësia e vërtetë përcaktohet më tepër nga qëndrimi dhe përgjigjet tona sesa nga rrethanat tona. Dhe për shkak se Pali e kishte mësuar këtë sekret, ai ishte në gjendje të përjetonte gëzim dhe paqe në çdo lloj situate. Apostulli e kuptoi se çfarë do të thoshte të jetoje…
  Tags: të, dhe, që, në, mesazh
 • 100
  Pyetjet në kohën e vështirësiveNë çdo kohë që ndodh një fatkeqësi natyrore, është e kuptueshme që të vijnë në mendje pyetje të mëdha  për gjëra të tilla si jeta, vdekja dhe pse jemi këtu. Madhësia e vdekjes dhe shkatërrimit të shkaktuar nga tërmete, zjarre, tsunami ose përmbytje zhvendos mendimet tona normale të përditshme, duke…
  Tags: të, në, dhe, që, mesazh
 • 100
  mbjellja dhe korrja…sepse ç’të mbjellë njeriu, atë edhe do të korrë. – Galatasve 6:7 Shkrimi na thotë qartë që do të korrim atë që mbjellim. Kjo zbatohet për fermerët dhe të mbjellat. Shumë njerëz e dinë që zbatohet edhe tek të dhënët e parave dhe të qënit bujarë. A e dini që…
  Tags: të, që, dhe, në, mesazh
 • 100
  të rritesh në aftësinë e dallimitFryma e Zotit do të pushojë mbi të; fryma e urtësisë dhe e zgjuarsisë…nuk do të gjykojë nga pamja, nuk do të japë vendime sipas fjalëve që thuhen. – Isaia 11:2-3 Jezusi jetoi një jetë me aftësi dalluese. Dallimi i Tij nuk bazohej në ndjeshmëritë sipërfaqësore të mishit, por ishte…
  Tags: të, në, dhe, që, mesazh
 • 99
  i flisni malit Fjalën e PerëndisëSepse ju them në të vërtetë, nëse dikush do t’i thotë këtij mali: “Luaj vendit e hidhu në det” dhe nuk do të ketë dyshime në zemër të vet, por do të besojë se ajo që po thotë do të ndodhë, çdo gjë që të thotë do t’i bëhet. –…
  Tags: të, në, që, dhe, mesazh
Comments