Mesazh

Ia vlen të përpiqesh…

Ai që ka miq të mirë është i pasur. Ne të gjithë kemi nevojë për miq, me të cilët të ndajmë gëzimet dhe dhimbjet tona, kohët argëtuese dhe kohët kur përjetojmë lëndime të thella. Megjithatë, zhvillimi dhe vazhdueshmëria e një miqësie kërkon përpjekje.

Një miqësi e ngushtë kërkon komunikim të fortë, sinqeritet, besim dhe respekt reciprok. Mënyra se si ne i ndërtojmë miqësitë tona do të vendosë nëse ato miqësi do të na ndihmojnë ose do të na lëndojnë.

Hekuri mpreh hekurin, kështu njeriu mpreh fytyrën e shokut të tij” (Fjalët e Urta 27:17).

Miqësia është një marrëdhënie reciproke e pëlqimit dhe e dashurisë ndërmjet dy njerëzve.  Miqësia është një emocion reciprok, i bazuar tek pëlqimi—tek dashuria (phileo). Fjala greqisht phileo do të thotë: “gëzimi i të qenurit bashkë, ndjenja të ngrohta.”

Një miqësi e përgjegjshme përfshin gjithashtu dashurinë agape. Fjala në greqisht agape do të thotë “një përkushtim për të kërkuar më të mirën për tjetrin” (edhe kur “tjetri” ka karakteristika që ty nuk të pëlqejnë).

Egoizmi: Një shkak i miqësisë së dështuar

 • Përbuzja e vetes — Të kesh një imazh të dobët për veten
 • Të paturit e vetes në qendër — I përpirë nga nevojat dhe dëshirat personale
 • Ndrojtja — I ndrojtur, jo rehat në vëmendjen e të tjerëve
 • Vetëmashtrimi — Jo i sinqertë në lidhje me faktet dhe ndjenjat
 • Vetëmbrojtja — Gjithmonë justifikues i veprimeve
 • Vetkeqardhja — Përqendrimi tek pikëllimi personal
 • Krenaria për veten — Perfeksionist
 • Vetëdrejtësia — Gjykues
 • Vetëshërbimi — Kontrollues dhe manipulues
 • Mjaftueshmëria me veten — Moscaktimi i një kohe cilësore për të ushqyer miqësitë

Gjëra që duhen bërë në miqësi

 • Kuptoje . . . Që ke nevojë për shokë të mençur. (Fjalët e Urta 13:20)
 • Kërko . . . Për të tjerë që kanë nevojë për një shok. (Filipianëve 2:4)
 • Kërkoji . . . Perëndisë që të të sjellë një shok besnik në jetë. (1 Gjonit 5:14)
 • Ji . . . I afrueshëm, duke u buzëqeshur të tjerëve. (Fjalët e Urta 15:13)
 • Folu . . . Të tjerëve me emër. (Gjoni 10:3)
 • Dëgjoji . . . Me vëmendje të tjerët. (Predikuesit 3:7)
 • Bëj . . . Komplimente të vërteta dhe inkurajoji të tjerët. (Fjalët e Urta 16:21)
 • Bëj . . . Pyetje të hapura. (Fjalët e Urta 20:5)
 • Ndihmoji . . . Të tjerët t’i artikulojnë ndjenjat e tyre. (Fjalët e Urta 27:9)
 • Kërko . . . Për thelbin e të vërtetës në kriticizmin e shokut tënd. (Fjalët e Urta 27:17)
Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 97
  po sikur…?Vëllezër, unë, nuk e llogaris veten time se e kam kapur, por një gjë po bëj: duke harruar ato që kam lënë pas, dhe duke u zgjatur drejt atyre që kam përpara. – Filipianëve 3:13 Po sikur…? Sa më gjatë që njerëzit jetojnë, aq më shumë pyesin veten po sikur…? dhe ndjejnë…
  Tags: të, për, një, mesazh
 • 94
  5 mite mbi studimin e BiblësMiti #1: Nuk je nevojë ta studiosh Biblën me të tjerët Kur vjen puna për studimin e Biblës, ne shpesh priremi të mendojmë ta studiojmë vetë. Me një furnizim në dukje të pafundmë të burimeve në dispozicion për ne (të printuara dhe online), ne mund të mendojmë se ne nuk…
  Tags: të, mesazh
 • 93
  ndiqni urtësinë e Perëndisë jo ndjenjat tuajaSepse Zoti jep urtësi; nga goja e tij rrjedhin njohuri dhe arsye. – Fjalët e Urta 2:6 Jeta nuk është më një aventurë kur lejojmë ndjenjat të udhëheqin. Ndjenjat ndryshojnë nga dita në ditë, nga ora në orë, nga momenti në moment. Ndjenjat na gënjejnë. Pra, nuk mund t’u besojmë…
  Tags: të, mesazh
 • 92
  Të lutemi për brezin e ri nga Dr.Michael YoussefMe çdo vit që kalon, ka gjithnjë e më shumë ndikime të paperëndishme që kërkojnë vëmendjen e të rinjve të kombit tonë. Vlerat biblike perceptohen si të huaja dhe të vjetra. Familjet e krishtera po sulmohen nga të gjitha anët. Si do ta gjejë forcën brezi që po rritet për…
  Tags: të, për, mesazh
 • 92
  Merr zemër dhe ji i fortë!Megjithëse kemi besim se Zoti ka fuqinë të na çlirojë nga çdo situatë apo rrethanë në jetë, ne shpesh humbasim shpresën ndërsa përpiqemi të gjejmë zgjidhje për problemet tona. Fakti mbetet që pavarësisht përpjekjeve më të vendosura për ta bërë jetën të funksionojë në mënyrë harmonike, ne kemi nevojë për…
  Tags: të, për, mesazh
Comments