Kulturë

Risjellja e muzikës klasike në shoqërinë Kosovare

Ishte njëra nga Divertimentot e kompozitorit të madh klasik Wolfgang Amadeus Mozart, e cila mundësoi takimin e parë të orkestrës me publikun, një takim i cili në muajt në vijim do të sillte familjarizimin e munguar me ta. Natyrisht, dyshimet vazhdonin nëse kjo orkestër do të arrinte të mbijetonte. Dhe kështu, numri i koncerteve vinte e shtohej e po ashtu edhe i anëtarëve të saj, i atyre të cilët tanimë filluan të besonin se ai misioni imagjinar u kthye në realitet

Filharmonia e Kosovës, gjegjësisht orkestra simfonike e saj, e cila vetëm një vit pas përfundimit të luftës dhe ngjarjeve të turbullta në vend, me iniciativën e disa prej muzikantëve më të mirë vendas e më pas edhe me mbështetjen e Departamentit të Kulturës në kuadër të Qeverisë së kohës në Kosovë, arriti qëllimin e institucionalizimit të saj. Filharmonia e Kosovës risolli muzikën klasike në shoqërinë kosovare, sot pjesë integrale e saj.

Ky proces filloi gradualisht me formimin e Orkestrës të përbërë nga 14 deri në 16 muzikantë, drejtues i së cilës ishin profesori, dirigjenti dhe bartësi i aktiviteteve të muzikës artistike në vend, Bahri Çela, drejtor, violonçelisti, solisti i njohur prof. Antonio Gashi, dhe me koncert violinistja jonë e mirënjohur, prof. Sihana Badivuku. Pa dyshim, të tjerë kontribuues në themelimin e këtij institucioni dhe më pas edhe pjesë përbërëse e tij ishin muzikantë/performues të njohur, ndër ta flautistja prof. Venera Kajtazi dhe violinisti prof. Blerim Grubi. Angazhimi dhe kontributi i tyre, por edhe i profesionistëve të tjerë nuk duhet anashkaluar, të cilët në baza vullnetare i janë bashkangjitur me guxim misionit të kolegëve të tyre. Vite me radhë për skenën vendore këta solistë nuk mbetën vetëm virtuozë, por një numër i tyre vazhdojnë të posedojnë e të shprehin qëndrimin e tyre profesional edhe në kuadër të orkestrës. Menaxher i parë i këtij institucioni ishte pianistja Vlora Baruti. Natyrisht jo më pak të rëndësishëm për mbështetjen e dhënë themelimit të saj mbesin ata, ndër ta profesoresha e edukimit muzikor, Besa Luzha, të cilët ndihmuan në aspektet teknike e të cilat do të lehtësonin funksionalizimin e orkestrës, si themelimi i draft-projektit vjetor, i cili përfshinte planifikimet buxhetore me kërkesë të administratës bashkëkryesuese të institucioneve qeveritare, UNMIK.

Kjo orkestër do të jetë një vazhdim i punës së orkestrës simfonike të RTP-së me vizion të qartë – rikthimin e jetës koncertale profesionale të një cilësie të lartë, me ç’rast do të pasurohej edhe skena vendore. Orkestra provat e para të saj i realizonte në sallën e improvizuar koncertale të shkollës së muzikës “Prenk Jakova” në Prishtinë. Në thelb, aktiviteti i saj shprehet përmes organizimit të koncerteve të ndryshme me program nga veprat e vogla e deri tek fragmentet e operave të kompozitorëve më të njohur të kësaj forme, si Mozart, Wagner, Verdi, Bizet e të tjerë. Padyshim, me kohë repertori u zgjerua edhe me koncerte solistike, të cilat gradualisht i dhuruan një kontekst tjetër vetë orkestrës.

Facebook Comments

Share This:

Related Posts

 • 100
  “European Film Awards” i 2020-s kthen sfidën në mundësiSi shumë festivale të filmit, ekuivalenti evropian i “Oscars” mbahet në mënyrë digjitale. Organizatorët thonë se është një mundësi për të provuar gjëra të reja Dashamirët e filmit dhe festivaleve, si dhe filmbërësit, e kanë vënë në dyshim prej muajsh: ceremonia e “European Film Awards” është caktuar të mbahet online.…
  Tags: të, në, kulturë
 • 100
  Qendra Kinematografike e Kosovës në pritje të projekteve filmikeQendra Kinematografike e Kosovës është vënë në kërkim të projekteve kinematografike. Për këtë edhe ka hapur konkursin vjetor për subvencionim të projekteve filmike në tetë kategori. Institucioni më i lartë kinematografik në vend, në total ka buxhet prej 988 mijë eurove, kurse vetëm për subvencione dhe transfere ka 924 mijë…
  Tags: të, në, kulturë
 • 98
  Thesaret e vjetra të gjetura më 2020Pandemia e COVID-19 nuk i ka ndalur arkeologët nëpër botë. Gjatë këtij viti janë gjetur objekte spektakolare si sarkofagë, statuja të mermerta e monedha ari.Saqqara, nekropol i qytetit të Memfisit, rreth 30 kilometra në jug të Kajros, cilësohet si një prej vendeve më të rëndësishme arkeologjike në Egjipt tok me…
  Tags: të, në, kulturë
 • 97
  “Hollywood Reporter” e cilëson “Zgjoin” në mesin e filmave më të mirë të 2021-s“Talentet e kinemasë evropiane të vitit 2021”, ky titull e shoqëron artikullin e fundit të revistës digjitale, “The Hollywood Reporter”, i cili i numëron disa prej filmave evropian që kanë shënuar suksese të jashtëzakonshme gjatë vitit që po e lëmë pas, e ku përfshihet edhe filmi kosovar i regjisores Blerta Basholli,…
  Tags: të, në, kulturë
 • 96
  “Zgjoi” i Kosovës në festivalin australian që tubon fitues çmimesh prestigjioze“Qasja regjisoriale e Bashollit, skenari i fuqishëm dhe aktrimi i shkëlqyer i Yllka Gashit, e që është në qendër të filmit, i sjellin lidhjen me luftën dhe fuqinë e grave në një fokus të mprehtë dhe shpërblyes”, është njëri prej vlerësimeve që “Syndney Film Festival” ia bën “Zgjoit”. Para se…
  Tags: të, në, kulturë
Comments